Парламентът нареди на Здравното министерство да побърза с детската болница Парламентът

...
Парламентът нареди на Здравното министерство да побърза с детската болница Парламентът
Коментари Харесай

Парламентът нареди на Здравното министерство да побърза с детската болница

Парламентът подреди на Здравното министерство да побърза с детската болница 

Парламентът разпореди на здравното министерство да форсира построяването на детска болница, а министърът на опазването на здравето да се регистрира всеки месец за напредъка по плана. Това стана с решение на Народното събрание за нужните дейности за създаване, съоръжение, стартиране в употреба и кадрово застраховане на лечебното заведение.

Министър Хинков би трябвало да внесе проект за ускорено създаване на болничното заведение до 30 дни. Ще бъде основана и профилирана интернет страница, на която ще се разгласява цялата информация, обвързвана с построяването на болничното заведение.

Вносители на проекторешението са Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски, Костадин Ангелов, Джевдет Чакъров, Васил Пандов и Александър Симидчиев. Според тях напъните на всички държавни органи следва да бъдат ориентирани към своевременното създаване на болничното заведение.

Темата провокира спор в пленарната зала, съобщава БНР. От опозицията упрекнаха ръководещите, че това решение нарушава Конституцията, тъй като вменява на Народно събрание функционалности на изпълнителната власт.

От ГЕРБ предложиха Министерството на здравеопазването да промени наредбата за специализации, с цел да се подсигурява кадровото застраховане на болничното заведение.

Най-оптимистичният период за бъдещата детска болница е четири години, т.е. до 2028 година, установи преди месец ръководителят на здравната комисия Костадин Ангелов точно във връзка на признатото през днешния ден решение от Народно събрание.

Тогава Ангелов посочи и причините, че построяването се бави. " Имаме чувството, че нещата се случват доста мудно и с това решение желаеме да дадем явен знак, че имаме опция за реализиране на надинституционална поддръжка - да ангажираме цялото държавно управление да работи в посока създаване на детската болница ", изясни депутатът от ГЕРБ претекста на основателите депутати.

Една оставка властта към този момент взе предходната есен точно поради забавянето на градежа на болничното заведение. През септември здравният министър Христо Хинков уволни директорката на " Здравна капиталова компания за детска болница " проф. Елена Пенева с аргумента за " незадоволеност от отчетността на свършената работа ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР